- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen en voordrachten

V O O R J A A R   2 0 2 1
Download HIER de programmafolder
Registreer voor de nieuwsbrief


KALENDEROVERZICHT

Vogeltelzondag
Zondag 31 januari 2021
Uitsluitend voedertafel, geen gezamenlijke observatie nav Corona-maatregelen.
In Hof ter Saksen staat sinds december een voedertafel opgesteld in de buurt van de oranjerie. Je leest er tips en trics over het voederen van tuinvogels en wie weet ontdek jij toevallige een mooie tuinvogel.

Engelse tuinen doorheen de eeuwen, deel 1: van de Romeinen tot de Engelse landschapstuin (ONLINE-SESSIE)
Woensdag 17 februari 2021, 20 uur – 21.30 uur

De spreker doorloopt op een drafje de geschiedenis van de Engelse tuinkunst en hoe die onze huidige tuinen en landschappen beïnvloedde. Hij geeft meteen een aantal tips om zelf eens een reisje te plannen en je onder te dompelen in al dat tuingenot, maar misschien nog wel enkele maanden wachten.

Engelse tuinen doorheen de eeuwen, deel 2: 19de tot 21ste eeuw  (ONLINE-SESSIE)
Woensdag 24 februari 2021, 20 uur – 21.30 uur
De spreker doorloopt op een drafje de geschiedenis van de Engelse tuinkunst en hoe die onze huidige tuinen en landschappen beïnvloedde. Hij geeft meteen een aantal tips om zelf eens een reisje te plannen en je onder te dompelen in al dat tuingenot.

Expo²: Een tuin uit de tijd van VIJD
15 maart tem 17 oktober 2021

Expo 1: Flora van het Lam Gods
In de Sint-Baafskathedraal in Gent, moeten de Vijdkapel en het Lam Gods de wereld eraan herinneren hoe belangrijk en godsvruchtig de familie Vijd wel was. Het Van Eyck-jaar 2020 zette  een jaar lang de Gentse broers Van Eyck en hun wereldberoemde De Aanbidding van het Lam Gods in de picture. In Beveren wordt 2020 -2021 rondgemaakt met VIJDAWA! Joos Vijd, zoon van de baljuw van Beveren, gaf immers de gebroeders Van Eyck opdracht tot het schilderen van het wereldberoemde altaarstuk.

Italiaanse tuinen uit de streek van Lazio  (hopelijk LIVE, anders ONLINE-SESSIE)
Dinsdag 20 april 2021, 20 uur – 21.30 uur
Wanneer we denken aan landen waar we mooie tuinen kunnen bezoeken dan gaat onze aandacht meestal spontaan naar landen zoals Engeland, Schotland of Frankrijk. Italië associëren we dan niet direct met een grote tuincultuur. Eigenlijk ten onrechte, want in Italië en de Italiaanse tuinkunst ligt de oorsprong en de basis van waaruit veel Europese tuintrends en tuinstijlen zijn voort gekomen.

Plantenruilbeurs: gaat niet door.
Zondag  2 mei 2021
Het arboretum Hof ter Saksen besliste samen met het gemeentebestuur Beveren reeds in januari om de plantenruilbeurs van 2021 niet te laten doorgaan. De vooruitzichten voor evenementen zijn bijzonder twijfelachtig  ondanks de positieve berichten over uitgebreide vaccinatiemogelijkheden.
Zowel arboretum Hof ter Saksen als de talrijke standhouders met gepassioneerde plantenliefhebbers  kunnen hun kweek- en zaaiprogramma voor beursplanten een jaartje uitstellen.

Tuinenreis Normandië II: gaat niet door
Donderdag 13 tot zondag 16 mei 2021.
De uitgestelde tuinenreis  2020 werd verplaatst naar het hemelvaartweekend 2021. Samen met de touroperator ’t Soete Waeslant en het hotel Le Pré Saint-Germain verkiezen we opnieuw om de reis niet te laten doorgaan.  De vaccinaties zullen volop aan de gang zijn, maar niet helemaal afgerond. Een groepsreis is dus niet vanzelfsprekend. Als alles veilig is, stellen we opnieuw een datum en programma Normandië II voor. Alle ingeschrevenen zullen als eerste opnieuw kunnen inschrijven !
Samen uitkijkend naar Abbaye et jardins de Valloires, Jardins de Castillon-Plantbessin, Arboretum d’Harcourt, Le jardin plume,….
Organisatie : Hortus ter Saksen vzw ism ‘t Soete Waeslant
Reisbegeleiders : François Seghers en Christa Maes
Info : coisseghers at gmail dot com 

Zen-lopen, een kennismaking met enkele Aziatische planten in Hof ter Saksen (hopelijk LIVE, anders ONLINE-SESSIE)
Donderdag 20 mei 2021, 20 uur – 21.30 uur 
In China is thee drinken meer dan een kopje thee tot zich nemen. Het is een ogenblik van nadenken over de dingen des leven. Het is het Zen-leven, de unieke Chinese filosofie die tot het hart spreekt. Let op de seizoenen die veranderen van kleur. We maken kennis met  schitterende Chinese planten in Hof ter Saksen en met enkele verrassende namen zoals  rozijnenboom, boksboom, bijenboom en  zakdoekjesboom.

Natuurlijke poetsproducten, een demonstratieles
Woensdag 9 juni 2021, 19.30 – 22 uur
Maak voortaan zelf je poetsproducten. Je bespaart niet alleen op een hoop verpakkingsmateriaal; ze zijn ook goedkoop, effectief en milieuvriendelijk. Je krijgt informatie over de traditionele poetsproducten en hun nadelen. Daarna maak je kennis met de ingrediënten en de mogelijkheden. Mieke toont hoe je in een mum van tijd een allesreiniger, schuurcrème, luchtverfrisser, wc-reiniger en afwasmiddel maakt. Heel eenvoudig. Je krijgt enkele stalen mee om uit te testen. Als bonus ontvang je de recepten zodat je thuis verder kan experimenteren.
Lees meer...

Andere activiteiten
Zondag 16 mei tot zondag 5 juni, open op woensdag- en zondagnamiddag van 13.30  – 17 uur
Expo 3: Herbaria /Joos Vijd en de Vijds
 
Zaterdag 12 juni tem 10 oktober 2021, dagelijks van 10 – 20 uur
Beeldig Hof ter Saksen 16: Zweefkracht en zwaartevlucht         
Curator Edith Ronse
 
Zaterdag 18 september, 8 – 17 uur
Persmobiel, parking Hof ter Saksen

Zondag 19 september, 14 – 17 uur
Oogstfeest – appelbabbel
Hortus ter Saksen vzw ism Ferm Beveren, Nationale boomgaardenstichting vzw, Wase Imkersbond en Velt

NATUURTOCHTEN
Binnenkort mag je een aantal tochtsuggesties verwachten die je kan doen op eigen initiatief.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu