- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

N A J A A R   2 0 2 2

Blijf up-to-date en registreer hier voor de nieuwsbrief

Cursussen en voordrachten

Over hout en bomen: voordrachten
Donderdag 6 oktober 2022, 20 - 22 uur
Donderdag 13 oktober 2022, 20 - 22 uur
Hout is het oudste en nog steeds één van de voornaamste bouwmaterialen. Bomen zijn de ‘fabrieken’ die enkel met water, lucht, mineralen en zonne-energie hout produceren. En dat op de meest duurzame manier want zonder schadelijke uitstoot en volledig recycleerbaar. Zonder bomen en planten is er geen productie van zuurstof en geen leven op aarde mogelijk. Hout levert ook brandstof, meubelen, bouwmaterialen voor huizen en schepen en gebruiksvoorwerpen. De toepassingen zijn bijna niet te tellen. 

Voorstelling tuinreis 2023: Cornwall in de lente
Donderdag 17 november 2022, 20 – 22 uur

Volgend jaar gaan we opnieuw op tuinenreis naar Cornwall. Wel een stuk vroeger dan in 2019, zodat we volop kunnen genieten van de unieke voorjaarsbloesems. In het uiterste westen van Engeland zijn talloze camelia’s, rododendrons en magnolia’s gekweekt. Het klimaat is er erg mild en vorst of grote droogte komen er zelden voor. We plannen de reis van zaterdag 15 april tot en met vrijdag 21 april 2023.

Klimaat en biodiversiteit: Gevelgroen
Dinsdag 6 december, 20 - 22 uur
In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Op deze thema-avond rond gevelgroen geeft Bruno Verschaeve van Groene Gevels vzw ons aan de hand van een presentatie advies over gevelbegroening. Meer bepaald gaat de voordracht over klimplanten die vanuit de volle grond via een klimhulp, gebouwen begroeien. Zoveel mogelijk gevelgroen verspreiden is immers de missie van de vzw. Als ook jij een klimplant tegen je gevel zou laten groeien, zou dat een fantastische zaak voor het klimaat zijn. Klimplanten zorgen namelijk voor zuivere lucht, extra zuurstof, minder CO2 en meer biodiversiteit.

Voordracht natuur, natuurparken en tuinen van West-Canada
Donderdag 15 december 2022, 20 - 22 uur
De natuur van het westen van Canada is overweldigend. De provincies British-Columbia en Alberta staan garant voor een aantal nationale en provinciale parken met uitgestrekte en ongerepte wouden, kristalheldere meren en indrukwekkende bergmassieven. Aan de westkust en op Vancouver Island bevinden zich de laatste onaangeroerde stukken gematigd regenwoud en meer in het binnenland liggen de grandioze Rocky Mountains met de stadjes Banff en Jasper die verbonden worden door de Icefields Parkway, één van de mooiste wegen van Noord-Amerika.

Klimaat en biodiversiteit: water en ontharden
Dinsdag 20 december, 20 - 22 uur
In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Op deze thema-avond over water en ontharden geeft Bernadette Pieters, adviseur bij Stadsbestuur Sint-Niklaas dienst Projecten openbaar domein, ons aan de hand van een presentatie advies. Hoe bekom je een betere waterhuishouding en buffer je het water in je tuin om tekorten te voorkomen?  Gaande van vermijden van afstroom, hergebruik van regenwater, infiltratie, wadi, waterdoorlatend materiaal, water bufferen en afvoeren, en lozen van water.

In en om Hof ter Saksen

Montmartre XIII
Zondag 04 september 2022, 13 - 18 uur
Iedereen vindt hier wel iets naar zijn gading. Kunsthappening Montmartre moedigt kunstenaars en hobbyisten aan hun werken tentoon te stellen en te laten zien hoe ze tot stand komen.
Bezoekers, oud en jong, kunnen een namiddag vullen met kunst kijken, muziek beluisteren, wandelen tussen de standjes, genieten van de randanimatie en gezellig een glaasje drinken.
Kunstenaars van allerlei pluimage: schilders, tekenaars, beeldhouwers, grafici en fotografen. Al wie zin heeft om zijn/haar werken naar het grote publiek te brengen, zien we graag tegemoet op Montmartre XIII.

Zenlopen en Chinese theeceremonie
Woensdagen 21 september, 19 oktober, 14 december, telkens van 19 - 22 uur
Wie Zen zegt, denkt aan rust en harmonie. Dat is precies wat elke bezoeker in Hof ter Saksen zoekt. Het park heeft dan ook, dankzij de uitgebreide Aziatische plantencollectie, een unieke band met de Zen-filosofie. In 2022 bieden we u vijf keer de kans om helemaal Zen te worden in Hof ter Saksen.

Hof ter Saksen binnenste buiten
Donderdag 22 september, 10.00 - 12.30 uur
Duurzaamheid, klimaatvriendelijk zijn, biodiversiteit, deze termen duiken steeds vaker op. Maar hoe vertaal je deze abstracte begrippen naar concrete en zichtbare resultaten? En geeft de gemeente Beveren het goeie voorbeeld? Je krijgt een rondleiding van gids Christa Maes, Hof ter Saksen.

Sapmobiel
Zaterdag 24 september, 08 – 17 uur VOORAF RESERVEREN
Vandaag is de sapmobiel van Frederic Lerouge op post. Wie meer dan 75 kg eigen fruit heeft, kan langskomen om het te laten persen tot een natuurtroebel sap in een box.
Reserveren fruitpers is noodzakelijk: contacteer vooraf info@appelperslerouge.be voor de prijs en voor het uur dat u mag komen met uw fruit.

Opening zintuigentuin
Zondag 02 oktober 2022, 14 – 17.30 uur

In Hof ter Saksen is op de binnenkoer van de hoeve dit jaar een zintuigentuin aangeplant. In de tuin wordt de link gemaakt met het arboretum waar het hele jaar je zintuigen kunnen zegevieren.
Heb jij ze alle vijf? Dat kijken we vandaag extra na.

De juiste boom voor elke tuin: herfstwandeling
Zaterdag 29 oktober 2022, 14 – 16:30 uur
Deze rondleiding is een vervolg op de rondleiding van 25 juni naar aanleiding van de voordracht van Martin Hermy over ‘De juiste boom voor elke tuin’, maar iedereen kan aansluiten. Martin Hermy overtuigde ons, op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat de voordelen van bomen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Bovendien kunnen we door het maken van een juiste soortkeuze, de nadelen minimaliseren.

Vakantietopper voor kids: bossafari!
Donderdag 03 november 2022, 09 – 16 uur
Op safari in de grote werkplaats in het bos, en dit van beneden tot boven. Wie durft mag de boom in, dankzij de technieken van een erkend boomklimmer.

Sint-Maartentocht in Hof ter Saksen
Donderdag 10 november 2022, vanaf 18 uur
Tijdens de Sint-Maartentocht wordt Hof ter Saksen ondergedompeld in een magische sfeer met vuur en licht. Ontdek het verhaal van Sint-Maarten met vuurshows, vertellingen, muziek en nog veel meer, in en rond het sfeervol verlichte kasteel.

Zintuigenactiviteit  ‘horen’: stiltewandeling
Zaterdag 19 november 2022, 14 - 16 uur
In Hof ter Saksen is op de binnenkoer van de hoeve dit jaar een zintuigentuin aangelegd. We zetten elk zintuig één voor één in de spotlight en starten met “horen”. We beleven de stilte met een stiltewandeling. Bij een stiltewandeling laten we nog meer dan anders de natuur op ons inwerken. We genieten van het geluid van de stilte... en van wat we horen. Door de stilte te beleven genieten we meer van de natuur. Deze wandeling is geschikt voor volwassenen. Kom de stilte ervaren. 

Tentoonstellingen

Expo 'Schroot uit de Schelde'
08 juli t.e.m. 05 oktober 2022
Tot 5 oktober kunt u de werken van twee Beverse assemblagekunstenaars bezichtigen in het arboretum Hof ter Saksen. De 24 tentoongestelde beelden zijn opgebouwd met hoofdzakelijk metaalfragmenten van één in 1953 tot ontploffing gebracht schip. Sommige van die sculpturen werden in brons gegoten met een maximum van 4 exemplaren.

Tentoonstelling Sint-Janskunstvrienden
Weekends 01-02 oktober, 08-09 oktober 2022, 10 – 18 uur
 
Een expositie van amateurkunstenaars uit Beveren en deelgemeenten met olieverfschilderijen, aquarel, beeldhouwwerken en tekeningen. Diverse thema's komen aan bod.

Tuinenreizen en daguitstappen

Daguitstap naar Nederland
Zondag 11 september 2022, 08.30 - 19 uur
Onze daguitstap naar Nederland wordt stilaan een jaarlijkse gewoonte. Dit jaar maken we een trip naar Rotterdam, Dordrecht en Nationaal Park De Biesbosch.
In de voormiddag bezoeken we Trompenburg Tuinen en Arboretum. Trompenburg is een prachtige botanische tuin van 8 ha met een rijke historie. Hij bevindt zich in de wijk Kralingen aan de rand van Rotterdam en bezit een rijke collectie aan bomen en planten.

Over hout en bomen: uitstap naar het HOUTlab in Plantentuin Meise en Arboretum van Tervuren
Zaterdag 22 oktober 2022, 09 - 18 uur
Als sluitstuk op de twee voordrachten van de voorbije weken (zie pagina 2-3) over bomen en hout gaan we onze opgedane kennis aan de praktijk toetsen.
We bezoeken ‘s morgens het HOUTlab in de Plantentuin van Meise. Het HOUTlab werd in 2013 in een bijgebouw van de Plantentuin van Meise geopend. Hier kan men in de Wonder Wood Wall een vijftigtal van de meest voorkomende houtsoorten bekijken.

Natuurtochten

NATUURTOCHTEN
Zondag 4 september 2022: luswandeling Landschap De Liereman, kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (21,5 km Natuurpunt + knooppunten)
Zondag 2 oktober 2022: luswandeling Pellenberg – Lovenjoel (22,4 km Natuurpunt + trage wegen)
Zondag 13 november 2022: luswandeling Korbeek-Dijle (25 km, GR 512 en Streek-GR Dijleland)
Zondag 4 december 2022: luswandeling Ezemaal, Kleine Gete (20,5 km, deels GR 128)
Zondag 8 januari 2023: luswandeling Welle-Denderleeuw (21,5 km Natuurpunt + Trage wegen)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu