- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen en voordrachten

Waswafeldag voor en door imkers
Zaterdag 20 januari 2018 , 9 – 16 uur
Waswafel is een dun plaatje bijenwas dat in de kaders van de bijenkast vastgemaakt wordt en waarop de honingbijen hun wasraat uitbouwen. De imkers werden in 2016 in de bijenhandel geconfronteerd met enkele loten waswafel die gemengd waren met vreemde bestanddelen.

Wintersnoei in de hoogstamboomgaard
Zaterdag 3 maart 2018, 13.30 - 17 uur of
zaterdag 17 maart 2018, 10 – 13 uur
Snoei bij de fruitaanplanting zorgt voor evenwicht tussen takken en wortelgestel. Een goede vormsnoei garandeert een evenwichtige opbouw van de kruin. Tegelijk bepaalt onderhoudssnoei het evenwicht tussen groei en vruchtdracht bij oudere bomen.

Een imker aan het woord
Zondag 4 maart 2018 , om 9.30 uur
Bij het horen van de naam Paul Beullens horen imkers telkens een belletje rinkelen. Als hoofdredacteur van het imkersblad ‘De Vlaamse Imker’ staat hij iedere maand in het blad met een column met gevatte opmerkingen over de imkerij en de leefwereld eromheen.

Natuur schilderen
Donderdag 5 april 2018, 14 – 16 uur
In deze cursus komen creativiteit en natuurbeleving samen. Laat je inspireren door de prachtige omgeving. Je krijgt individuele begeleiding en hulp om je grenzen te verleggen. Door observatie leer je het kleurenspel van het landschap weer te geven.

Specerijen als antioxidant
Donderdag 19 april 2018, 19.30 – 22 uur
Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling. Ze beschermen je door de vrije radicalen, die je lichaamscellen kunnen aantasten, te helpen uitscheiden en afvoeren. Je haalt ze uit je voeding.
Lees meer...

Zelf kruidenolie en –azijn maken
Donderdag 14 juni 2018, 19.30 – 22 uur
Olie en azijn geven extra smaak aan je eten. Voor sommige gerechten, zoals bearnaisesaus, zijn ze zelfs onontbeerlijk. In deze workshop maak je verschillende soorten kruidenolie en –azijn: dragonazijn, een pittige chiliolie voor je pizza’s en een aromatische lookolie.

Wol verven
Dinsdag 19 juni 2018, 19.30 – 22 uur
Treed binnen in de fascinerende wereld van natuurlijk wol verven. Bekijk welke bekende tuin- en bermplanten je kan omtoveren tot warme woltinten. Huguette heeft jarenlang ervaring en toont hoe je de wol moet koken en spoelen. Terwijl de potten op het vuur staan, hoor je welke kleurstoffen hun kleur wel en minder goed behouden.

Zomersnoei in de hoogstamboomgaard
Zaterdag 25 augustus 2018, 10 – 13  uur of zaterdag 15 september 2018, 13.30 – 17 uur
De meeste mensen denken dat het beste seizoen om fruitbomen te snoeien de winter is. Maar dat hangt ervan af wat je met die snoei wil bereiken. Sommige ingrepen doe je namelijk beter in de zomer. Zo reageren bomen veel minder sterk op zomersnoei, waardoor er bij zware of achterstallige snoei minder waterscheuten gevormd worden.

In en om Hof ter Saksen

Grote vogeltelzondag
Zondag 28 januari 2018 , 10 - 16 uur
Natuurpunt-WAASLAND en NEC Hof ter Saksen nodigen alle natuurvrienden uit om in Hof ter Saksen kennis te maken met de overwinterende vogels. Je krijgt de kans om met telescoop en verrekijker de vogels te observeren. Natuurgidsen staan ter beschikking om deskundige uitleg te geven rond het uitbundige vogelleven aan de voederplaats.

Plantenruilbeurs
Zondag  6 mei 2018, 10 - 18 uur
Op deze beurs worden plantenliefhebbers in de gelegenheid gesteld hun planten te verkopen of te ruilen. Zowel 1-jarigen, vaste planten, struiken, bomen, water- als kamerplanten komen in aanmerking. Standhouders bekomen een gratis standplaats en nemen deel voor een halve of een hele dag.

BOOM
          MENS
Zondag  17 juni 2018, 15 uur
Vandaag gaat in het kasteel Hof ter Saksen een sociaal-artistieke theatervoorstelling van –ziellabo vanelle- en Cultuurcentrum Ter Vesten door i.s.m. Sociale Campus Beveren – project Babbelonië. Beveren en zijn deelgemeenten zijn voor theatermaker Nelle De Maeyer ‘oerplaatsen’.

Midzomeravond
Zaterdag  23 juni 2018, 19  - 23 uur
Zoete, hartige en gepeperde verhalen aangewaaid vanuit verschillende windstreken. Verhalen gebracht  door Veerle Ernalsteen,  gezouten  met humor en deugnieterij. Veerle vertelt al 17 jaar volksverhalen en sprookjes aan groot en klein. Met speelse frisheid, een lichte twist en voor een publiek van nu.

Tentoonstellingen

Breuklijnen/Fault lines – Karen Vermeren
Zondag 25 maart  t.e.m. zondag 15 april 2018, open op zondag van 14 tot 17 uur of na afspraak
Karen Vermeren stelt in haar werk het traditionele concept van het landschapsschilderij in vraag. Ze doet dat aan de hand van locatiegebonden projecten en tweedimensionale installaties. Ze maakt daarbij gebruik van verf in combinatie met onconventionele materialen en dragers zoals tape, glas en plastiek.

Kunstexpo Groep Signaal in het kasteel
Weekends 21-22 april en 28-29 april 2018, 14 – 18 uur
Groep Signaal is een vereniging die als doelstelling heeft kunst dichter bij de mens  te brengen. Dat wil zij verwezenlijken door middel van bezoeken aan musea en ateliers van bekende kunstenaars  en het organiseren van lezingen.  Ook groepstentoonstellingen van de leden behoren tot dit lijstje.

Schilderijenexpo in het kasteel
Zondagen 6 en 13 mei 2018, 10 – 18 uur
Deze  expo is een organisatie van de Sint-Janskunstvrienden, een groep met voornamelijk  Beverse amateurkunstenaars. Vooral  landschappen, bloemenstillevens  of alles wat met het domein Hof ter Saksen te maken heeft,  zal te zien zijn. De meeste  werken zijn  in olie-, water-  of acrylverf gemaakt.

Interactief met de kunstenaar
Met schilderwerken, foto’s en videofilm nodigt de kunstenaar u uit tot denkoefeningen.
Weekends 19-20 mei, 26-27 mei en 2-3 juni 2018, 14 – 18 uur
In confrontatie met zijn schilderijen, foto’s en films wil Jo Jacobs u interactief betrekken en prikkelend uitnodigen tot bezinning of tot verdere discussie met anderen. Ieder van zijn werken vindt zijn oorsprong in clichés van onze denk- en leefpatronen die hij in vraag stelt en die hij in denkvorm aan u voorstelt, met of zonder grafische afbeelding.

Montmartre IX
Zondagen 1 juli, 5 augustus en 2 september 2018, 13 - 18 uur
Kunstenaars van allerlei pluimage, schilders, tekenaars, beeldhouwers, grafici en fotografen die zin hebben om hun werk naar het grote publiek te brengen, zien we graag tegemoet op Montmartre IX.  Zoals voorgaande jaren zal Montmartre een evenement worden voor alle leeftijden.

Tuinreizen en daguitstappen

Tuinen in Normandië, Frankrijk
Donderdag 10 mei – zondag 13 mei 2018
Deze reis naar een aantal private tuinen in Normandië, een beschermd dorp en het huis en de tuin van Claude Monet blijkt een voltreffer. Inschrijven kan niet meer, enkele dagen na de reisvoorstelling in november was de tuinenreis volgeboekt.

Chelsea Flower Show
Donderdag  24 mei 2018, 7 – 22.30 uur
Net zoals de voorgaande jaren organiseert Hortus ter Saksen weer een dagtrip naar de wereldvermaarde tuin- en plantenbeurs Chelsea Flower Show op de terreinen van het Royal Hospital in het centrum van Londen. Een verandering met voorgaande jaren is dat we dit jaar op donderdag gaan.

Natuurtochten

NATUURTOCHTEN
Zondag 11 februari 2018: luswandeling Nieuwenrode – Grimbergen(23 km, deels GR12 en GR128)
Zondag 11 maart 2018: luswandeling Herkenrode en Platwijers (21 km, deels GR5)
Zondag 8 april 2018: luswandeling Grand Monchau – Ellezelles (23 km, deels GR123/129)
Zondag 13 mei 2018: luswandeling in de valleien van de Hoyoux en de Pailhe (20 km, deels GR 576)
Zondag 3 juni 2018: luswandeling naar de vallei van de Bocq (20 km, deels GR 125/126/575)
Zondag 9 september 2018: luswandeling rond de vallei van de Samson (24 km, deels GR 575)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu