- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Engelse tuingeschiedenis op een drafje
Woensdag 13 maart  2019 , 20  uur
De Engelse tuinkunst heeft al heel wat wendingen genomen. Waren de Engelsen in het begin eerder volgers van wat er op het Continent gebeurde, vanaf de achttiende eeuw namen ze het voortouw. De trend die toen ontstond om natuurlijke landschappen aan te leggen, lag aan de grondslag van de Romantiek. Namen als Willam Kent, Lancelot ‘Capability’ Brown en Humphrey Repton klinken als klokken. En landschappen als Rousham, Stowe, Blenheim en Woburn Abbey ook, om het Stourhead van een paar generaties Hoare niet te vergeten.
In de eerste helft van de 19de eeuw werd het in Albion weer wat braver en kleinburgerlijker. Bijna uit het niets verscheen in 1870 The Wild Garden van William Robinson en onder zijn impuls kreeg de tuin terug een natuurlijker uitzicht, weliswaar niet vergelijkbaar met wat we nu een wilde tuin zouden noemen. Hij ging samenwerken met Gertude Jekyll, een pittige dame, die hem zelfs nog zou overtreffen, zeker nadat ze ging samenwerken met sir Edwin Luytens. Parallel gingen vanaf het begin van de 19de eeuw  (steen)rijke Engelsen grote collectietuinen aanleggen en daarvoor ze zonden plant hunters uit naar alle hoeken van de wereld. Tijdens de industriële revolutie volgden bovendien allerlei ontwikkelingen elkaar snel op, die mee bepalen hoe onze moderne tuinen er uitzien.
De spreker doorloopt op een drafje de geschiedenis van de Engelse tuinkunst en hoe die onze huidige tuinen en landschappen beïnvloedde. Hij geeft meteen een aantal tips om zelf eens een reisje te plannen en je onder te dompelen in al dat tuingenot.
o    Organisatie: Hortus ter Saksen vzw
o    Lesgever: Dirk De Roose
o    Plaats: hoevegebouw  Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren of inrit naast Zandstraat 167, 9120 Beveren
o    Deelname: 5 euro

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu