V O O R J A A R 2 0 2 3 Blijf up-to-date en registreer hier voor de nieuwsbrief
Cursussen en voordrachten
De beste (vaste) planten voor bijen
Donderdag 19 januari 2023, 20 - 22 uur
In een razendsnel tempo worden nieuwe plantencultivars op de markt gebracht waardoor het assortiment vaste planten de laatste jaren enorm is uitgebreid. De juiste plant kiezen, wordt daarom steeds moeilijker. Het geslacht Echinacea is hiervan een mooi voorbeeld (foto: Olivier Foubert).
Klimaat en biodiversiteit:voordracht Natuurlijke tuinen
Dinsdag 7 februari 2023, 20 - 22 uur
In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Karolien Deprez van In Bloom, vertelt ons hoe we onze tuin natuurlijker maken. Een groot onderdeel van het Vlaamse landschap bestaat uit tuinen. Twee miljoen tuinen beslaan 12% van Vlaanderen (ter vergelijking: natuurgebieden 3%, bossen 11%). Tuinen spelen dus een belangrijke rol in de context van klimaat, biodiversiteit en welzijn.
Dinsdag 14 maart 2023, 20 - 22 uur [verplaatst naar dinsdag 6 juni 2023, 20 - 22 uur]
Hout is nog steeds één van de nobelste en meest duurzame grondstoffen op onze planeet en we kunnen niet zonder. Hout is de zonnestraal van gisteren. In navolging van onze reeks voordrachten over bomen en hout van vorige herfst nemen we de draad weer op. Nadat we vorige keer de werking van bomen en enkele naaldhoutsoorten bekeken, staan we nu stil bij loofbomen.
Je tuin als voedselbron voor mens en dier: een inspirerende voordracht
Dinsdag 21 maart 2023, 19.30 – 22 uur
Maak van je tuin een eetbaar paradijsje! Vliegen termen als voedselbos, permacultuur, en agro-ecologie je om de oren?
In deze infosessie krijg je een kort overzicht: wat deze concepten betekenen en waarin ze van elkaar verschillen. Hieruit kiest Lieven Bauwens een aantal interessante toepassingen voor je eigen tuin. Voorbeelden voor hogere diversiteit op een kleine oppervlakte, natuurlijke en duurzame methodes met vaste planten, wilde kruiden of mulchen, komen allemaal aan bod.
Aankondiging najaar 2023: Lezing door Valerie Trouet
‘Wat bomen ons vertellen’ Woensdag 4 oktober 2023, 20 – 22.30 uur in CC Ter Vesten
Prof. dr. Valerie Trouet is een Leuvense bioingenieur, dendrochronoloog en klimaatwetenschapper vooral bekend van haar innovatieve studies van jaarringen in bomen. Sinds 2011 werkt ze aan de universiteit van Arizona en werd wereldwijd geapprecieerd omwille van de kennis die ze vergaarde met haar boomring onderzoeken. Het lukte haar om verbanden tussen de boomringen en de klimaatveranderingen veel duidelijker te maken. Haar onderzoek concentreert zich vooral op het klimaat in de afgelopen 2000 jaar en hoe dit het ecosysteem beïnvloedt. Maar ze kan nog veel meer over jaarringen vertellen…
Een waswafel is een dun plaatje bijenwas dat in de kaders van de bijenkast vastgemaakt wordt en waarop de honingbijen hun wasraat uitbouwen. De imkers werden eerder in de bijenhandel geconfronteerd met enkele loten waswafels die gemengd waren met vreemde bestanddelen. De gevolgen voor de bijenvolken waren zeer negatief op vlak van broedaanzet en bijgevolg negatief voor de overlevingskansen.
Grote vogeltelzondag in Hof ter Saksen:vogelbirdday-hapjes maken met publiek
Zondag 29 januari 2023, 10.30 – 12.30 u. en 13.30 – 15.30 uur
Alle natuurvrienden zijn vandaag welkom om in Hof ter Saksen kennis te maken met de overwinterende vogels. Je krijgt de kans om met telescoop en verrekijker vogels te observeren. Natuurgidsen geven deskundige uitleg over het uitbundige vogelleven aan de voederplaats.
Niets is zo frustrerend als een mooi boompje te koop zien staan, maar het niet durven te kopen. Hoe groot wordt de boom? Zal hij dan nog passen in mijn tuin? Waar moet ik hem planten? Zie je door het bos de bomen niet meer? Hortus ter Saksen helpt je graag verder. In Hof ter Saksen maken we wandelingen die ons helpen kiezen.
Kopje Zen: qing Ming Jie, het Chinese ‘klaar- en helderfeest’ in het teken van Chinese feestdagen
Woensdag 5 april 2023, 19 uur
Qing Ming is het belangrijkste voorjaarsfeest in China en valt tussen het ploegen in de lente en het wieden in de zomer, midden in het vochtige 'motregenseizoen'. Tegenwoordig is 5 april de vaste datum voor dit feest en geldt als officiële vrije dag in China.
De oudste gebruiken, zoals het dragen van wilgentakjes in het haar, vliegeren, boogschieten, schommelen en dauwtrappen zijn tegenwoordig vrijwel overal verdwenen.
Ga je mee op beestensafari in Hof ter Saksen? Insecten kunnen ons bekoren, evenals de met het oog zichtbare waterdiertjes. Deze kennismakingswandeling met vangsten is interessant voor groot en klein. Wie over een vlindernet en/of schepnet voor waterdiertjes beschikt, wordt uitgenodigd deze mee te brengen.
Op de plantenruilbeurs kunnen liefhebbers hun planten verkopen of ruilen. Zowel eenjarigen, vaste planten, struiken en bomen als waterplanten komen in aanmerking. Voor het 2de jaar zal Hortus ter Saksen een stand opstellen met uitsluitend aandacht voor kamerplanten. Standen met tal van vaste planten en kruiden zijn al langer vertrouwd.
We ontdekken in kleine plantenborders de tactiele tuin, de smakelijke tuin, de oogstrelende tuin, de kracht van plantengeuren en de geluiden van de natuur! Wist je dat planten minstens 15 zintuigen extra hebben? Word zen in de zintuigelijke tuin en ga aan de slag met je zintuigen. We doen dit niet alleen in de zintuigentuin op de binnenkoer, maar trekken ook richting natuurtuin waar we eindigen op onze blote voeten.
Het huidige Drakenbootfeest (Dubbelvijfdag of Dichterfeest) is onder Chinezen bekend als het feest waarop men tsung-tzu (in een blad gewikkelde gestoomde rijst) eet en bijvoet ophangt (onheil afwerende plant) bij de voordeur, en waarop in de rivieren roeiwedstrijden met drakenboten worden gehouden. Het feest vindt plaats na de eerste oogst. Het is één van de belangrijkste feestdagen in de Chinese kalender. In 2023 wordt het op donderdag 22 juni gevierd.
Een poëziewandeling langs de beelden en installaties, in de avondschemering, in het allermooiste park, met live-muziek op de achtergrond en een smakelijk glas in de hand. Magisch!
Hebt u ook heimwee naar die Poëtische Midzomernachten die tussen 2003 en 2013 met Hortus ter Saksen georganiseerd werden? Een stadsdichter van Antwerpen reageerde alvast positief, nu proberen we ook de anderen over het water te krijgen.
Hortus ter Saksen zet elk zintuig één voor één in de spotlights. We beleven de natuur met een blotevoetenwandeling en maken contact met de natuur. Nee, niet zo’n kort blotevoetenpad, maar een echte grensverleggende wandeling zonder schoenen doorheen Hof ter Saksen. Van het bos naar het gras, naar het schelpenpad. Lopen op blote voeten voelt bevrijdend en is gezond. We voelen dingen die we met onze schoenen aan niet zouden opmerken.
Spring samen met een gids op de fiets en gluur over de kasteelmuren van waterburcht Cortewalle, erfgoedhuis Hof ter Welle en kasteelpark Hof ter Saksen. Laat je verwonderen door de rijke geschiedenis van deze eeuwenoude kastelen en zijn prachtige parken. De gids laat je proeven van streeklekkers.
Kopje Zen Zhongqiu Jie:midherfstfestival of Chinees maanfeest
Vrijdag 29 september 2023, 19 uur
Het Midherfstfestival is de meest vrolijke Chinese feestdag. De meeste mensen vieren dit vreugdevolle feest met gevoelens van dankbaarheid jegens de Hemel (in de vorm van de maan) en de Aarde (gesymboliseerd door de God van de Aarde). Tijdens dit Kopje Zen, genieten we van de wandeling, de Chinese gongfu theeceremonie in het park en de thee, maar ook van de volle maan.
Terugblik op 15 jaar expoin kasteel Hof ter Saksen
Zondag 22 januari tem zondag 16 april 2023
Sinds 2008 is de ruwbouw van het kasteel Hof ter Saksen regelmatig ingenomen door kunst- en natuurexpo’s. Momenteel wordt met de verdere inrichting van het kasteel aan een nieuw hoofdstuk geschreven: kasteel Hof ter Saksen krijgt vanaf 2024 een functie als restaurant – hotel en semenarieruimte.
Net als bij kunstwerken verwijzen onze tuinen en parken naar reële of fictieve (droom)landschappen waarbij de concrete blik óf de droom als medium dient. In het park Hof ter Saksen worden meerdere landschappen samengebald in één park: van puur organische tot streng geometrische en alles daartussen. De analogie naar de kunstenaarspraktijk is snel gemaakt. Beeldende kunstenaars maken een gevoelsmatige of wel doordachte keuze bij het weergeven van de natuur. Dat wordt het vertrekpunt voor de kunstenaars die deze zomer aan de tentoonstelling PARKLIFE meewerken.
Geen aprilgrap! Vroeg uit de veren en alle zintuigen op scherp voor een wandeling van 6 km om de nieuwe lente te beleven in de ontwakende Polders van Kruibeke. Een overstromingsgebied van 506 ha dat vorig jaar erkend werd als het grootste natuurreservaat van onze provincie! Na intensieve opbouw- en inrichtingswerken werden de polders een zevental jaren geleden terug op een veilige manier toegankelijk voor het publiek.
Tuinenreis 2023: Cornwall in de lenteZaterdag 15 april t.e.m. vrijdag 21 april 2023 [VOLZET]
We gaan opnieuw naar Cornwall. Wel een stuk vroeger dan in 2019, zodat we volop kunnen genieten van de unieke voorjaarsbloei. In het uiterste westen van Engeland zijn talloze camelia’s, rododendrons en magnolia’s gekweekt. Je kunt er honderden soorten en cultivars zien. Het klimaat is er erg mild en vorst of grote droogte komen er zelden voor.
Klimaat en biodiversiteit: fietssafarigeveltuinen, water en ontharden
Zaterdag 29 april 2023, 9.30 – 13 uur
In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Op twee thema-avonden rond ‘gevelgroen’ en ‘water en ontharden’, die in december 2022 plaatsvonden, gaven respectievelijk Bruno Verschaeve van Groene Gevels vzw en Bernadette Pieters, adviseur bij Stadsbestuur Sint-Niklaas dienst Projecten openbaar domein ons een inleiding.
De voorbije jaren gingen we met onze dagtrips meerdere keren naar Nederland. Dit voorjaar blijven we in eigen land en gaan we op ontdekkingstocht in Brusselse parken.
Alhoewel Brussel onze hoofdstad is, is ze voor veel Vlamingen ongekend. Zeker op botanisch gebied. Ons bezoek aan tuinen en parken in Brussel zal voor velen een openbaring zijn, want weinigen zijn bij het voorbijrijden ooit gestopt om al die groene schatten te bekijken.
Klimaat en biodiversiteit: bezoeknatuurlijke tuinen [er zijn nog plaatsen beschikbaar]
Zaterdag 27 mei 2023, 10 – 14 uur
Als vervolg op de thema-avond in januari over natuurlijke tuinen bezoeken we de tuin van Sebastian Ivens ‘Klein Eeden’ te Lokeren. Hij reisde na zijn studies enkele jaren de wereld rond en startte in 2005 in de groensector, werkte de opleidingen tuinaannemer en tuinontwerper af alsook de opleiding ecologische tuin- en landschapsinrichting. In 2008 richtte hij Equota op. Sebastian engageert zich voor de greendeal Natuurlijke tuinen en staat bij Velt geregistreerd als ecologische tuinontwerper en tuinaannemer. Zijn tuin (2500m²) ‘Klein Eeden’ is een mooi voorbeeld van wat een ecologische, naturalistische tuin kan zijn.
Bezoek: Ecologische eet- en beleeftuin in Haasdonk [VOLZET]
Donderdag 1 juni 2023, 19 – 21 uur
2600 m² ecologisch tuinplezier met een groot voedselaanbod. Dat is wat Jonas en Karen, de twee jonge eigenaars voor ogen hebben. Stap voor stap plannen en planten zij verder aan hun droom. Gevarieerde borders en een gazon met een alternerend maaibeleid vormen het siergedeelte. Daarna betreed je de eetbare bostuin in wording. Een mooie oude walnotenboom kreeg gezelschap van jong geweld met o.a. amandelboom, hazelnootstruiken en appelbomen. Uiteraard met plaats voor een hakbosje, ruimte voor shitakes en een bessengedeelte.