- Hortus ter Saksen VZW

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onderdelen

Dagtrip naar Nederland
Zaterdag 31 augustus 2019, 7.30 – 19 uur
Onze eerste halte is in de gemeente Udenhout waar we de bekende boomkwekerij Udenhout bezoeken. Dit prachtig familiebedrijf dat meer dan 125 jaar bestaat, teelt op een oppervlakte van 200 ha ongeveer zeshonderd verschillende soorten bomen en solitaire heesters. Daarvan worden er per jaar ongeveer 250 000 geleverd in Europa en daarbuiten. De planten worden duurzaam gekweekt zonder kunstmeststoffen en de firma is er trots op dat men het Milieukeurmerk bezit. Na een korte uitleg over de filosofie en de productie van het bedrijf, maken we een flinke wandeling door de kwekerij.

Rond de middag komen we aan in het 15 km verder gelegen Kaatsheuvel, waar we de schitterende tuin De Dijkgaerd bezoeken. Maar eerst worden we door de vrouw en de heer des huizes vergast op een zelfbereide lunch. In deze prachtige, 6200 m² grote tuin bevinden zich meerdere intieme tuinkamers op kleur, grote gazons met mooie vaste plantenborders, een romantische rozentuin, een grote vijver en een fraaie moestuin. Sinds 2018 werd ook begonnen met de aanleg van een nieuw perceel met merkwaardige bomen en heesters met een natuurlijke onderbeplanting en veel grassen.

In de namiddag trekken we naar het stadje Oudenbosch in de buurt van Breda, waar we de botanische tuin en arboretum Oudenbosch bezoeken. Hier worden we opgewacht door gidsen die ons door de tuin zullen begeleiden. Dit domein is ontstaan door het samenvoegen van twee voormalige kloostertuinen en wordt beheerd door een stichting waarbij een team vrijwilligers voor het -perfecte- onderhoud zorgt. De collectie bevat onder andere 63 soorten paardenkastanje (Aesculus), en meerdere soorten sneeuwbal (Viburnum) en specerijenstruiken (Calycanthus). Daarnaast bezit het arboretum een mooie verzameling planten uit de gematigde streken van Europa, Azië en Amerika en enkele unieke eiken (o.a. Quercus glandulifera ‘Theofaan’) en beuken (o.a. Fagus sylvatica ‘Oudenbosch’) met speciale bladkleuren.
We vertrekken hier om 17.45 uur en plannen tegen 19 uur terug in Beveren aan te komen.
  • Organisatie: Hortus ter Saksen vzw i.s.m. Groep Waaslandia
  • Reisbegeleiding en info: François Seghers, coisseghers@gmail.com
  • Plaats van afspraak en vertrek: parking CC ter Vesten, Gravenplein, 9120 Beveren. Vertrek bus om 7.30 uur.
  • Deelname: 45 euro, inclusief busreis, bezoeken aan de kwekerij, tuin en arboretum, gidsen en lunch met drank
  • Inschrijving door naam en deelname te mailen naar coisseghers@gmail.com en betaling van 45 euro op BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van naam deelnemers en dagtrip Nederland.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu